Achtbaangedrag bij ondernemers van nu

door | Marketing | 0 Reacties

Obstakels, we hebben ze allemaal. Ondernemen wordt regelmatig vergeleken met de ultieme achtbaan in persoonlijke ontwikkeling. Eentje waarbij je iedere dag opnieuw kiest om in het karretje te gaan zitten. In dit blog geeft business coach Ilza Keeman je inzicht in je eigen gedrag als ondernemen aan de hand van je ‘achtbaangedrag’.

Wat jouw ‘achtbaangedrag’ over jou als ondernemer zegt, welke keuze maak jij?

Je enthousiasme

Wanneer je bedrijf groeit, groeit die achtbaan met je mee. Je begint net als kleine kinderen in De Rups, op de kermis. Misschien kan je het je nog herinneren hoe groot en spannend die achtbaan als 6-jarige voor je was. Weet je nog hoe je reageerde? Trok je je vader of moeder vol enthousiasme aan zijn of haar jas omdat je er hoe dan ook in wilde? Of klampte je jezelf aan hun benen vast omdat je juist niet in de achtbaan durfde?

Grote kans dat je stond te springen (je bent tenslotte ondernemer) om in de Rups te gaan. En dat je ditzelfde enthousiaste gevoel ook had toen je naar de Kamer van Koophandel ging om je bedrijf in te schrijven. Na de afspraak bij de KvK plaatste je een foto op social media van een heerlijke redvelvet cupcake of andere lekkernij om te de wereld te laten zien dat je vanaf dat moment ondernemer was. Toch?

Je eerste achtbaan

Die inschrijving van je bedrijf, dat was de Rups op de kermis. Een eerste kleine kennismaking met een achtbaan van persoonlijke ontwikkeling. Je trok aan de jas van je ouders en zij besloten een kaartje voor je te kopen. Toen de rij karretjes tot stilstand kwam en de kindjes eruit waren was jij aan de beurt. Het ondernemen gaat beginnen!

Je wagon keuze

Welk wagonnetje zou je als 6-jarige gekozen hebben? Zit je vooraan? Achterin? Of ergens veilig in het midden? En wilde je alleen in de achtbaan of moest mama met je mee in dat veel te kleine zitje? Wat het ook was, het is oké. Belangrijker is het om in te zien hoe je nu om gaat met spannende situaties. Onderneem je alleen of heb je iemand nodig die je hand vast houd? En zit je voorin, klaar om aan je blokkades te werken of knijp je een oog dicht en kies je voor de veilige route? Ook hier is geen goed of fout antwoord. Ondernemen met een compagnon is niet beter of slechter dan alleen een bedrijf runnen. Maar, het is wel belangrijk dat je in ziet waar je voor kiest en waarom.

Welke keuze maak je nu?

Neem je dagelijks in het midden van de trein met zitjes plaats en knijp je een oogje dicht bij een spannende looping? Of ga je voor het eerste karretje en kijk je met open ogen waar je naartoe gaat? Het besluit om regelmatig (niet altijd, dat is je recept voor een burn-out) voorin te gaan zitten en met open ogen aan je blokkades te gaan werken zal je eerder een Booming Business in balans opleveren dan wanneer je altijd veilig in het midden zit en je groeimogelijkheden niet bekijkt. Zo blijf je veilig maar wel erg lang in dezelfde achtbaan zitten. En dat wordt vanzelf saai. (Misschien heb je wel eens van een bore-out gehoord?)

Ik kies er zelf voor om regelmatig het voorste karretje te pakken door met een coach te werken. Mijn eigen gedrag te observeren en aan te passen. Te groeien van cursussen en trainingen en feedback bij mijn klanten en zakelijke contacten te vragen.

Jij hebt die keuze ook. Wat doe jij om aan je blokkades te werken en jouw Booming Business in balans te realiseren?

Dit gastblog is geschreven door Ilza Keeman, business coach voor te drukke ondernemers. Kijk voor meer Booming Business in balans tips op haar blog.

Download hier het E-book Marketingplan voor
jouw bedrijf of webwinkel

Gratis Groeigesprek

Gratis E-book

Business Community