Hoe je meer focus krijgt via de structuur plan methode

door | mei 2023 | Business Coaching, Business Mindset, Diversen, Focus & Structuur | 0 Reacties

Ben je op zoek naar meer focus op je werkdagen? Lees mijn blogs die ik hier al over heb geschreven. In dit blog geef ik je 7 tips om met meer focus te werken aan de structuur en plan methode. Via onze trajecten werken we vanuit de meer focus, structuur en overzicht methode. Dit is de basis die samengaat met de Stap-voor-Stap methode. Want zo hou je meer overzicht en structuur. Maar waarom geeft een juiste planning meer focus? Met deze tips werk je dagelijks vanuit meer focus en gewoonte. De start van de juiste basis. Naar werken vanuit routines, die je gaan helpen om vanuit focus te blijven ondernemen.

Tip 1: Weg met afleiding

We starten vanuit een goede basis. Het is eerst belangrijk om inzichtelijk te maken hoe het nu gaat. Wat geeft op werkdagen extra afleiding? Denk aan notificaties die op je smartphone aanstaan. De basis is orde in de chaos. Maar bedenk ook wat voor iemand ben jij? Werk jij altijd achter een opgeruimd bureau? In deze fase ga je vanuit een goede basis werken. Wat is de werkwijze nu, wat kan beter of anders? Voor onze klanten heb ik een training om te werken vanuit je mailbox en mappenstructuur. Terug naar de basis en nieuwe gewoontes.

Tip 2: Werk vanuit een systeem

Systemen gaan je meer focus en structuur geven. Zelf werk ik met diverse systemen die goed voor mij werken. Met een systeem blijf je werken vanuit een bepaald schema, van doen naar gewoonte. Via het Business Coach Traject coach ik hierbij veel ondernemers. Dit is de weg naar meer focus, structuur en overzicht. Om je leven te organiseren en structureren kun je zelf een werkmethode kiezen die bij je past, wat overzichtelijk is. Een systeem kan ook je planner zijn. Maar ook een checklist, een Trello bord, een stappenplan, documenten of een dagplanner. Ze kunnen je leven makkelijker maken met meer structuur en minder stress.

Tip 3: Focus met vaste taken

Wat veel afleiding kan er per dag bij je langskomen. Er gebeurt zoveel op drukke werkdagen. Maar als je gewoontes en routines ontwikkelt, merk je dat dit meer focus en rust gaat geven. Start met mails beantwoorden op een vaste tijd per dag, werk met tijdblokken. Start de dag met het inzichtelijk maken van je taken in je planner. Zorg dat deze altijd inzichtelijk voor je zijn. Zo werk ik ook met vaste gewoontes. Op vrijdag maak ik de planning voor de nieuwe week. Dit geeft mij zoveel focus, rust en overzicht. Werk dus op vaste dagen aan taken. Zorg dat de planner je beste vriend is. Door het uitschrijven van taken werk je met meer focus.

Tip 4: Werk met 3 taken per dag

Door te werken met de 3-taken methode is de kans groot, dat je meer taken zal gaan behalen. Drie grote taken die je uitschrijft in je planner. Maak de tijd inzichtelijk die hiervoor nodig zijn en plan taken niet te kort op elkaar. Voor veel ondernemers werkt dit goed. Kleine taken als mails beantwoorden werken ook goed via de 10-minuten regel. Alles wat je in deze tijd kunt doen, doe je direct. De taken krijgen je focus en de kans is groter dat je alles zal gaan behalen. Dit zal je altijd een beter gevoel geven. Want hoe fijn is het als je een taak kunt afvinken in je planner? Dan komt het bekende gelukshormoon vrij en dit zal je nog meer focus gaan geven. Werk jij ook al met de 3-taken methode op je werkdagen?

Tip 5: Ga je taken batchen

Om nog meer productief met focus te gaan werken, kan ik je ook themadagen adviseren. Het batchen van taken is zoveel mogelijk zelfde soort taken achter elkaar plannen. Start met een content dag per week. Schrijf op deze dagen zoveel mogelijk content vooruit voor je social media. Denk ook aan het schrijven van een blog of je nieuwsbrief. Of juist het optimaliseren van je productteksten op de website. Zo zal je langer vanuit focus kunnen werken. Als we afgeleid raken, of op een andere taak gaan focussen, kan het wel 25 minuten duren om de focus weer terug te krijgen. Het wisselen van taken is dus lastig om je focus vast te houden. Dus start met het batchen van taken en werk zo met vaste themadagen.

Tip 6: Plan ook pauzes in

Wat we vaak vergeten, om op tijd pauze te nemen. Het is ook goed om pauzes tussen de taken in je planner uit te schrijven. Zeker als je hier nog niet bewust mee werkt. Wil je dus vanuit focus blijven werken, moet je heel bewust pauzes gaan nemen. Focus, goede energie en rust zijn zo belangrijk om vanuit de plan methode te blijven werken. Dus start altijd vanuit de juiste basis, weet wat voor jou de grote afleiders zijn. Leer jezelf goed kennen. Alleen dan ga je bewuster met meer focus en structuur werken en zorg je met pauzes goed voor jezelf.

Tip 7: Geef focus aandacht

Wat kun je doen om een betere focus te krijgen? Wat werkt voor jou? Hier wat tips die op je werkdagen thuis goed werken. Neem tussendoor tijd voor jezelf, ga nog meer werken vanuit een nieuwe gewoonte. Zo ga je de focus snel versterken en werk je met meer overzicht.

  • Ga 1 x per uur opstaan. Even van je plaats koffie of thee halen.
  • Maak regelmatig een 5 minuten break. Fijn voor kleine taken.
  • Zet je timer op 60 minuten. Daarna even 5-10 minuten pauze.

Veel ondernemers werken te lang door achter elkaar. Maar dan merk je vaak dat de focus minder zal worden. Je gaat minder opnemen en je concentratie wordt anders. Kijk wanneer jouw focus vooral sterk is, bij de start van de dag of juist na de lunch? Hierbij kan ik je verder advies geven om je planning per dag hierop in te richten. Als je graag werkt in een blok van 60 minuten, neem dan daarna 5 minuten kort pauze. Ga even van je plaats voor koffie of thee. Kijk eens hoe je dit nu doet, je mag dit met mij delen via mail. Zo kan ik je verdere adviezen geven die goed voor jou hierbij aansluiten. Maak voor jezelf een focus doel.

Focus begint dus bij de juiste basis. Weet wat voor jou werkt en wat niet. Via het Business Coach Traject geef ik adviezen als maatwerk, speciaal voor jou. Als structuurcoach kijk ik wat past binnen jouw werkdagen. Wil je hier snel meer inzicht in krijgen met tips vanuit de meer focus, structuur en overzicht methode? Vraag dan het Structuur Scan Rapport aan, want hiermee ga je meer inzicht met advies krijgen. Met een scan rapport en acties voor meer focus, structuur en overzicht. Ga vanaf nu nog meer vanuit gewoontes en routines werken.

Lees ook

Download hier het E-book Marketingplan voor
jouw bedrijf of webwinkel

Gratis Groeigesprek

Gratis E-book

Business Community