Notificaties uitzetten, voor meer focus tijdens je werkdag

door | jul 2022 | Focus & Structuur | 0 Reacties

Laat jij je snel afleiden door alle geluiden om je heen? Wil je de juiste focus behouden tijdens je drukke werkdag, moet je eens kritisch naar je omgeving kijken. Waar ligt je telefoon? Hoe vaak komt er een notificatie langs via je laptop of mobiel? Als ik dat aan ondernemers vraag, wordt er al snel gelachen. Voor iedereen is dit herkenbaar, we laten ons in deze tijd teveel afleiden door geluiden om ons heen. In het vorige blog ‘meer focus en structuur in je werkdag als ondernemer’ geef ik hier al vijf praktische tips voor. In dit blog gaan we verder kijken naar de notificaties, die ons vaak laten afleiden. We denken altijd overal te moeten zijn en snel te moeten reageren. Wij vrouwen, kunnen toch vaak tien dingen tegelijk?

Meer focus met minder notificaties

Wie wil concentreren en de notificaties continue zichtbaar en met geluid laat aanstaan, zal nooit in een goede flow komen. De whatsappjes blijven binnenkomen, die mail hoor je weer voorbij komen en weer een melding op Facebook. Dit zijn korte momenten die je direct weer laten afleiden. Ze brengen je uit de concentratie en je wilt ze toch weer gaan bekijken. Want ons brein is gek op nieuwe informatie en ziet notificaties als beloningen. Iedere notificatie blijft een afleider, die ervoor zorgt dat je stopt waar je mee bezig bent. Is dit voor jou ook herkenbaar? Wat is hierbij de volgende stap naar een betere focus op je werk?

Zet bewust meldingen uit

Kijk daarom eens wat echt urgent voor je zal zijn. Berichten in een groepsapp kunnen als eerste worden uitgezet. Ook de mail notificaties zijn hierbij niet relevant. Bekijk je mails op een vaste tijd per dag en bepaal hoe vaak je dat doet. Twee keer per dag is hiervoor al een goede regel. Maak dus hierover afspraken met jezelf. Daarnaast zijn de meldingen van social media vaak de grootste bron van afleiding. De notificaties zijn stoorzenders voor je focus en de juiste structuur in je werkdag. Neem hierin zelf de regie en bepaal wat aan kan blijven staan. Zet je mobiel eens op ‘niet storen’ zodat je even met de juiste focus aan een opdracht kunt werken. Kijk eens kritisch naar alle meldingen en ga hier nieuwe keuzes bij maken.

Pak zelf de regie terug

Ga jij de grootste afleiding van deze tijd aan? Pak de regie terug, zet vandaag de eerste stap nog. Ga nu zelf bepalen wanneer je welke acties uitvoert per dag. Laat je niet meer storen en ga hierin duidelijke keuzes maken. Welke notificaties zou jij kunnen uitzetten? Staat het geluid van je telefoon altijd aan? En komen de e-mails ook met een geluid binnen? Tijd om meer rust te creëren in je drukke werkdag. De belangrijkste tip voor een betere concentratie. Zet de grootste afleiders uit of verander de instelling. Ga jij de uitdaging aan?

Meldingen toestaan of blokkeren

Blijf kritisch naar jezelf en de werkdag kijken. Wat zal er voor jou veranderen als je diverse notificaties gaat uitzetten? Met minder afleiding tijdens je werkdag? Kan je zo met meer focus werken? Na twee uur gun jezelf dan ook even te scrollen in de tijdlijn van Facebook, Instagram of overige kanalen. Doe dit ook op een vaste tijd, in een korte pauze. Toch weer even die beloning na 1,5 tot 2 uur werken met de juiste focus. Let op; je gaat het merken!

  1. Open Chrome op je computer
  2. Klik rechtsboven op Meer > Instellingen
  3. Klik onder ‘Privacy en beveiliging’ op site instellingen
  4. Klik op meldingen
  5. Geef aan of je meldingen wilt blokkeren of toestaan

In een volgend blog geef ik je inspiratie met praktische apps die je kunt gebruiken, voor een beter timemanagement. Voor nog meer efficiënter werken, tijdens de drukke werkdag.

Download hier het E-book Marketingplan voor
jouw bedrijf of webwinkel

Gratis Groeigesprek

Gratis E-book

Business Community