Schrijven met ChatGPT: een praktische gids voor ondernemers

door | okt 2023 | Bloggen, Content Marketing, Diversen, Social Media | 0 Reacties

Bloggen en teksten schrijven hoe kan ChatGPT je hierbij helpen? En wat zijn de voordelen en nadelen hiervan? Kan je zo een blog door ChatGPT laten schrijven? Hoe kan ik hiermee gaan werken? Dit zijn vragen die ik regelmatig ontvang van ondernemers. Wat zijn de voordelen en de nadelen van dit nieuwe nu? En hoe kun je vooral authentiek blijven schrijven? Start zelf een onderzoek en ga het ervaren. Ik zou zeggen, ontdek ChatGPT en bekijk vooral de mogelijkheden. Alleen door zelf te ervaren, kun je het gebruiken in je schrijfproces.

De kracht van content

De uitspraak ‘we doen liever zaken met mensen’ is je zeker bekend. Door je doelgroep goed te bereiken werk je met de ‘Know-Like-Trust-Factor’. Want door eigen content te delen kun je laten zien wie je bent en wat je doet. Maar welke rol kan ChatGPT hierbij spelen? Wees vooral bewust waar jij ChatGPT voor gaat gebruiken. Want jouw toegevoegde waarde is en blijft het schrijven van persoonlijke artikelen en verhalen. Met je kennis, inspiratie en eigen verhalen, want die zijn goud waard. ChatGPT kan hierbij een praktische aanvulling zijn.

Voordelen ChatGPT

Er zijn veel voordelen te noemen. Want je kunt heel snel een tekst laten maken zonder kennis van zaken. Maar je moet je afvragen, wil je dit wel laten doen door een robot? Want waar laat je jouw kennis hierin terugkomen? Voor bloggen kan ChatGPT een goede aanvulling zijn. Laat je vooral inspireren door de juiste vragen te stellen. Laat AI een krachtige titel voor je nieuwe blog bedenken. Of maak je verhaal scanbaar met duidelijke alinea’s. Laat van een lange tekst een zakelijke tekst schrijven voor LinkedIn. En ja, het bespaart je veel tijd.

ChatGPT heeft veel voordelen:

. Het is 24/7 voor jou beschikbaar
. Inspiratie voor extra kennis
. Het kan je creatiever maken
. Laat een blog/tekst herschrijven
. Je bespaart veel tijd als ondernemer

Nadelen ChatGPT

In mijn ogen zitten er ook veel nadelen aan. Ik zal je niet stimuleren om het direct te gaan gebruiken. Gebruik ChatGPT als inspiratie en aanvulling juist in drukke tijden. Want weet dat ChatGPT ook onjuiste informatie kan geven. Vooral de kennis doorgeeft vanaf 2021, dus niet voor deze tijd. En ja, de menselijke touch ontbreekt. En de informatie is niet altijd 100% waar. Je moet jezelf afvragen als je dit veel gaat gebruiken, hoe authentiek zijn je teksten dan nog? Is dit ook de manier waarop jij praat, hoe je bent? Weet dat zelf schrijven je altijd slimmer maakt. En op de lange termijn zal Google dit ook niet leuk vinden. Blijf dus zelf schrijven.

Er zijn echter ook nadelen:

. Informatie is niet altijd 100% waar
. Teksten zijn minder authentiek
. Google wil dat we zelf schrijven
. De menselijke touch ontbreekt
. Minder verdieping in onderwerpen

Hoe ChatGPT gebruiken?

Nu is de vraag, hoe ga je ChatGPT zelf gebruiken? Het belangrijkste hierbij is, het goed formuleren van je vragen. Want het juist formuleren van de vraag of het onderwerp waarover je informatie wilt, is de eerste belangrijke stap. Zorg ervoor dat de vraag zo specifiek mogelijk is. Na een antwoord van de chatbot zou ik typen: ‘wil je dit specifieker maken voor een bepaalde doelgroep’. Ga zo door tot je de informatie hebt die je wilt.

Gebruik ook de juiste trefwoorden. Dit is belangrijk, om precies de juiste informatie te krijgen. Stel dus eens een vraag op diverse manieren. Geef ook aan hoe diep je wilt dat de informatie gaat. Wil je een algemeen overzicht over een thema, of juist meer cijfers en details. Blijf steeds weer opnieuw een vraag stellen, maak het zo meer in jouw stijl.

. Formulier duidelijk de vraag
. Bepaal de diepte van informatie
. Stel steeds folluw-up vragen
. Gebruik ChatGPT als inspiratie
. Maak de tekst in je eigen stijl

Bloggen met ChatGPT

Hoe kun je ChatGPT effectief gebruiken bij het schrijven van blogs? Het belangrijkste is om authentiek te blijven. Behoud je eigen schrijfstijl en deel je unieke kennis en ervaring in je verhalen. Neem bronnen ook mee in je blog, dit waardeert Google ook extra. Werk met interne en externe linken in je blog. Ben je op zoek naar extra kennis en inspiratie bij het schrijven van een blog? Dan is het fijn om met ChatGPT te werken. Gebruik het voor kennis en inspiratie, maak een samenvatting, of bedenk een krachtige titel. Zorg dat je waardevolle content blijft schrijven. Blijf in dezelfde schrijfstijl schrijven, vertel zoals je zou praten.

. Blijf authentieke blogs schrijven
. Inspiratie voor juiste titel
. Meer kennis met ChatGPT
. Blog herschrijven voor socials
. Pakkende inleiding en afsluiting

Hoe gebruik ik ChatGPT?

Doe zelf onderzoek, experimenteer met ChatGPT en blijf kritisch over de voordelen en nadelen. Zelf gebruik ik ChatGPT als een hulpmiddel voor inspiratie en extra kennis. Het kan je helpen bij het maken van content, maar het mag nooit je eigen authenticiteit vervangen.  Mijn conclusie? Blijf vooral authentiek schrijven, wees vrienden met Google en blijf trouw aan je eigen schrijfstijl. Wil je meer leren over het gebruik van ChatGPT? Voor onze Business Traject klanten heb ik een training geschreven over ChatGPT. Lees hier alles over onze diensten, waarin je ook gebruik kunt maken van deze gratis training. Blijf authentiek schrijven, vertel jouw verhaal en gebruik de mogelijkheden van ChatGPT in je schrijfproces.

Lees ook

Download hier het E-book Marketingplan voor
jouw bedrijf of webwinkel

Gratis Groeigesprek

Gratis E-book

Business Community